Uitgebreide uitleg aankoopmakelaar

Welke diensten levert een aankoopmakelaar? 

Wilt u een woning kopen, dan kan een aankoopmakelaar u helpen tijdens het hele aankoopproces. Een aankoopmakelaar is werkzaam in de makelaardij en ondersteunt en begeleidt u tijdens de aankoop van onroerend goed. Een aankoopmakelaar weet wat onderhandelen inhoudt en is aanwezig bij bezichtigingen. Het kopen van een woning doet u waarschijnlijk niet dagelijks. Hulp van een professioneel en vakkundig makelaar is heel prettig. U krijgt hulp bij de zoektocht, de koopakte, afhandeling bij de notaris tot aan de sleuteloverdracht.

Aankoopmakelaar niet wettelijk verplicht

Het is niet wettelijk verplicht om hulp in te schakelen van een aankoopmakelaar. Wilt u zelfstandig een woning kopen? Dat is mogelijk. Wel raden wij u aan om contact op te nemen met een aankoopmakelaar. Wij lichten hieronder toe welke voordelen een aankoopmakelaar u biedt;

  • Een aankoopmakelaar verricht al het zoekwerk voor u. Hier hoeft u geen tijd in te steken.
  • Een professionele en vakkundige aankoopmakelaar kent de woningmarkt door en door. Een makelaar is ook als één van de eerste op de hoogte wanneer er een nieuwe woning op de markt komt.
  • Een aankoopmakelaar zorgt voor al het nodige papierwerk. Hier heeft u geen omkijken naar.
  • Het is mogelijk dat u op slag verliefd wordt op een woning. Een aankoopmakelaar is niet emotioneel betrokken bij een woning en ziet daarom belangrijke zaken niet over het hoofd.
  • Een aankoopmakelaar merkt gebreken op en heeft veel ervaring met onderhandelen.

 Aankoopmakelaar en de kosten

U dient de aankoopmakelaar te betalen voor de werkzaamheden die hij of zij voor u uitvoert. Dit worden makelaarskosten genoemd, ook wel makelaarscourtage. Het is een vergoeding voor het werk van de aankoopmakelaar. Op makelaarsgebied bestaan er verschillende tarief mogelijkheden. Via onze website is het mogelijk om direct een vrijblijvende offerte op te vragen. Hieronder leggen wij u de meest voorkomende tariefbepalingen uit;

  • Vast tarief; van tevoren spreekt u met uw makelaar af welk bedrag u aan de makelaar betaalt.
  • Percentage van de aankoopsom; bij deze vergoeding betaalt u bijvoorbeeld 1,5% van de aankoopprijs.
  • Prestatietarief; bij deze tariefbepaling betaalt u de aankoopmakelaar op basis van prestatie. Lukt het de makelaar om de deal te sluiten dat onder de originele vraagprijs ligt? Dan betaalt u 5% over het verschil tussen het overeengekomen bedrag en de originele vraagprijs.

Kosten die u maakt voor een taxatierapport en notariskosten mag u aftrekken van uw inkomen. Dit is belangrijk wanneer u uw opgaaf van uw inkomstenbelasting doet. Makelaarskosten zijn niet aftrekbaar en vallen ook niet onder de kosten koper.

Wilt u ook informatie lezen over een verkoopmakelaar? Hier leest u wat een verkoopmakelaar voor u kan doen.

Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van een makelaar in Eindhoven?